Usluge koje nudimo:

Montaža klima uređaja

Usluga uključuje montažu:

 • zidnog ili podnog klima uređaja snage do 10kW , odnosno montažu zidne ili podne unutarnje i vanjske jedinice na visini do 5m i proboj jednog zida. Uključena je dobava i montaža do 3 m svih instalacija i jedan proboj zida. Svaki dodatni metar instalacije između unutarnje i vanjske jedinice naplaćuje se posebno. Jamstvo na montažu do isteka tvorničkog jamstva za klima uređaj
 • kazetnog klima uređaja snage do 10 kW, odnosno montažu zidne ili podne unutarnje i vanjske jedinice na visini do 5m i proboj jednog zida. Uključena je dobava i montaža do 3 m svih instalacija i jedan proboj zida. Svaki dodatni metar instalacije između unutarnje i vanjske jedinice naplaćuje se posebno Jamstvo na montažu do isteka tvorničkog jamstva za klima uređaj.
 • multi klima uređaja, (Dual 2 zidne ili podne unutarnje i jedna vanjska jedinica, Trijal 3 zidne ili podne unutarnje i jedna vanjska jedinica, Quadral 4 unutarnje zidne ili podne i jedna vanjska jedinica, Petal 5 zidnih ili podnih unutarnjih jedinica i jedna vanjska jedinica). Uključena je dobava i montaža do 3 m instalacija od svake unutarnje do vanjske jedinice. Svaki dodatni metar instalacije naplaćuje se dodatno. Jamstvo na montažu do isteka jamstva za klima uređaj.

Montaža na postavljene instalacije

Usluga uključuje montažu:

 • zidnog ili podnog klima uređaja snage do 10kW na postavljene instalacije , odnosno montažu zidne ili podne unutarnje i vanjske jedinice na visini do 5m na postavljene i odgovarajuće instalacije. Jamstvo na montažu vrijedi do isteka tvorničkog jamstva za klima uređaj
 • multi klima uređaja na postavljene instalacije, (Dual 2 zidne ili podne unutarnje i jedna vanjska jedinica, Trijal 3 zidne ili podne unutarnje i jedna vanjska jedinica, Quadral 4 unutarnje zidne ili podne i jedna vanjska jedinica, Petal 5 zidnih ili podnih unutarnjih jedinica i jedna vanjska jedinica). Uključuje montažu na postavljene i odgovarajuće instalacije na visini do 3m, osim za Dual na visini do 5m. Jamstvo na montažu do isteka jamstva za klima uređaj.

Demontaža klima uređaja

Demontaža  klima uređaja do 10kw, odnosno demontaža zidne ili podne unutarnje i vanjske jedinice do 3m visine. Uključeno je  komprimiranje radnog medija u vanjsku jedinicu ili povlačenje u bocu te ekološko zbrinjavanje, zaštita ventila i spojeva izolacijskom trakom, odvoz neispravnog klima uređaja i ekološko zbrinjavanje.

Demontaža multi klima uređaja, (Dual 2 zidne ili podne unutarnje i jedna vanjska jedinica, Trijal 3 zidne ili podne unutarnje i jedna vanjska jedinica, Quadral 4 unutarnje zidne ili podne i jedna vanjska jedinica, Petal 5 zidnih ili podnih unutarnjih jedinica i jedna vanjska jedinica). Uključeno je  komprimiranje radnog medija u vanjsku jedinicu ili povlačenje u bocu te ekološko zbrinjavanje, zaštita ventila i spojeva izolacijskom trakom, odvoz neispravnog klima uređaja i ekološko zbrinjavanje.

Dodatne usluge

 1. Dodatni odvod vode-kondenzata pri montaži klima uređaja a koja prelazi duljinu od 3 m
  Uključeno:
  – crijevo Kaoflex 16/20 mm ili PNT kruta cijev
  – PVC kanalica po potrebi
  – usluga postavljanja
 2. Dodatno napajanje pri montaži klima uređaja a koje prelazi duljinu od 3 m
  Uključeno:
  – napojni elektro kabel 3×2,5 mm2
  – PVC kanalica po potrebi
  – usluga postavljanja
 3. Dodatni proboj-bušenje zida za postavljanje instalacija između unutarnje i vanjske jedinice klima uređaja. U standardnu montažu klima uređaja uključen jedan proboj odnosno bušenje rupe za provlačenje instalacija a ostali proboji se dodatno naplaćuju.
 4. Dodatna FRIGO i ELEKTRO instalacija za klime snage do 10kw. Dodatna instalacija između unutarnje i vanjske jedinice klima uređaja a koja prelazi duljinu od 3 metra.
  Uključeno:
  – PVC kanalica
  – dvije bakrene predizolirane cijevi za freon
  – elektro komunikacijski kabel 5×1,5mm2 – veza između unutarnje i vanjske jedinice
  – crijevo za odvod kondenzata iz unutarnje jedinice (osim kad se kondenzat unutarnje jedinice odvodi drugom trasom)
  – usluga postavljanja

Postavljanje 1. faze- instalacija

 1. Dobava i postavljanje bakrenih pred izoliranih cijevi
 2. Dobava i postavljanje komunikacijskog kabela
 3. Dobava i postavljanje  crijeva/cijevi za odvod kondenzata
 4. Dobava i postavljanje  kabela za napajanje klima uređaja

Svaki split klima uređaj zahtijeva povezivanje unutarnje i vanjske jedinice putem bakrenih cijevi, komunikacijskog kabla i crijeva za odvod kondenzata. Dodatno, potrebno je položiti kabel za napajanje i cijev za odvod vode-kondenzata iz vanjske jedinice. Instalacije se mogu postavljati nadžbukno u PVC kanalice ili podžbukno, uz eventualno šlitovanje zidova koje će sanirati žbuker i slikar.

Dodatni radovi u prvoj fazi se naplaćuju po jedinici mjere ili dužnom metru, uključujući izradu kanala u različitim materijalima te dodatne proboje ili rupe u zidu. Izrada kanala za više unutarnjih jedinica istom trasom povećava cijenu za svaku slijedeću instalaciju. Također, izrada kanala za odvod vode-kondenzata ima dodatne troškove ovisno o materijalu i dimenzijama. Sve ove dodatne radnje zahtijevaju izvid situacije na objektu kako bi se utvrdila točna ponuda.

Servis i dezinfekcija

Više je razloga zbog čega je vaš klima uređaj potrebno redovito servisirati, a ovdje ćemo navesti one najvažnije:

 • Kako bi osigurali pravilan rad vašeg klima uređaja
 • Kako bi zrak koji klima uređaj obrađuje bio što kvalitetniji
 • Kako bi zadržali jamstvo na klima uređaj

PRAVILAN RAD KLIMA UREĐAJ
Vaš klima uređaj je kompleksan aparat koji se sastoji od niza pokretnih i statičnih dijelova. Među ostalim, on sadrži kompresor sa unutarnjim motorom, isparivač, ekspanzijski ventil, ventilator kojeg također pokreće motor… S vremena na vrijeme potrebno je provjeriti da li su svi ti dijelovi ispravni i da li obavljaju svoju funkciju kako je i zamišljeno.

Prilikom servisa vašeg klima uređaja, ovlašteni će frigomehaničar prekontrolirati ispravnost svih sklopova i kompenenata klima uređaja kako bi vi bili sigurni u njihovo besprijekorno funkcioniranje. Sam servis klima uređaja sastoji se od 6 koraka, a prva dva koraka možete odraditi i vi sami, ako imate odgovarajuća sredstva za čišćenje i dezinfekciju fitlera i isparivača.

1. ČIŠĆENJE FILTERA
Svaki klima uređaj ima ugrađene neki/e od navedenih filtera putem kojih obrađuju zrak:

 • Antialergijski filter
 • Katehinski filter
 • Plasma filter

Prilikom servisiranja klima uređaja svi se filteri čiste, peru i dezinficiraju kako bi mogli besprijekorno odraditi svoju zadaću – pročiščivanje zraka u prostoriji. Uz same filtere, čisti se i dezinficira isparivač zraka što je izuzetno bitno. Čisti i dezinficirani filteri jamstvo su uklanjanja raznih bakterija i virusa iz zraka, zajedno sa neugodnim mirisima.Prilikom izvođenja servisa, filter je potrebno izvaditi iz klima uređaja, oprati ga sredstvom za čišćenje i toplom vodom te potom ga našpricati dezinfekcijskim sredstvom. Kada se filter posuši, potrebno ga je vratiti u klima uređaj

Napominjemo da se samo puko pranje antialergijskog filtera (filtera za prašinu) ne može smatrati servisom klima uređaja, već je to nešto što bi svaki korisnik klima uređaja trebao samostalno raditi periodički. Kompleksnije filterske sustave (plasma filter i katehinski filter) bi trebali servisirati i čistiti ovlašteni serviseri.

2. ISPARIVAČ
Isparivač je potrebno očistiti od prašine (usisavanjem ili ispuhivanjem), te ga na isti način obraditi kao i filterski sustav. Prvo ga je potrebno našpricati sredstvo za čišćenje, potom ga isprati vodom i kada se posuši našprivati sredstvom za dezinfekciju.

3. KADICA ZA KONDENZAT
Kadicu za kondenzat je potrebno temeljito oprati sredstvo za čišćenje i vodom. Po potrebi, možete u kadicu ubaciti tabletu za dezinfeciju kako bi spriječili razvijanje mirisa iz kadice.

4. ODVOD KONDENZATA
Potrebno je provjeriti i ispuhati odvod za kondenzat kako bi isti mogao nesmetano otjecati. Tijekom perioda nekorištenja klima uređaja, u cijev za odvod kondenzata mogu se zavuči sitne životinje, ličinke ili nešto treće, te vam na taj način zablokirati odvod kondenzata. Ako se odvod kondenzata zaštopa, tada će vam curiti voda po zidu ispod klima uređaja jer nema kuda otjecati.

5. TURBINA
Turbina je sastavni dio svakog klima uređaja. Nju je potrebno rastaviti i izvaditi iz klima uređaja te ju očistiti, isprati i dezinficirati. U slučaju da je turbina prljava ili na sebi ima puno prašine i nečistoća, može se dogoditi da bude izvan balansa pa klima uređaj bude bučan i ne radi pravilno.

6. VANJSKA JEDINICA
Vanjsku jedinicu je potrebno očistiti, oprati sredstvom za čišćenje i vodom. Po potrebi se može koristiti visokotlačni uređaj za pranje. Također je potrebno provjeriti količinu radne tvari u sustavu i po potrebi je dopuniti.

Svaki klima uređaj koji ima manju količinu radne tvari od propisane neće raditi ispravno, zato je nužna kontrola količine radne tvari prilikom godišnjeg servisa.

Ne propustite priliku! Kontaktirajte nas odmah za ponude klima uređaja po povoljnim cijenama!

X