Osvježite svoj dom energetskom obnovom, a on će vas nagraditi uštedom koja traje!

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Vlasnicima/suvlasnicima kuća do 600 m2 ili s do tri stambene jedinice, s prebivalištem, urednim vlasništvom te legalnim objektom biti će dostupno ukupno 120 milijuna eura u 2024. Maksimalni iznos poticaja po prijavi je 62.120,00 eura, ovisno o mjerama i postotnom učešću, a moguće je ostvariti 60%-tno sufinanciranje.

Izvor: https://www.fzoeu.hr/

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je uvjete za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća putem svojih mrežnih stranica. U 2024. godini, dostupno je rekordnih 120 milijuna eura za građane, što je najviši iznos dosad izdvojen od strane države za takve projekte.

Prijaviti se mogu vlasnici kuća do 600 m2 ili s tri stambene jedinice, s više od 50% površine za stanovanje. Prijavitelji moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo, te dokaz o potpunoj legalnosti objekta. Ako je kuća oštećena potresom, moguće je dobiti 80% prihvatljivih troškova, dok sufinanciranje za neoštećene kuće iznosi 60%. Maksimalni iznos poticaja je 62.120,00 eura po prijavi, ovisno o postotku učešća i primijenjenim mjerama.

Fond je odredio visinu poticaja temeljem tržišnih cijena materijala i usluga za obnovu, s ciljem financijske prihvatljivosti za građane. Bespovratna sredstva su dostupna za povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije te ugradnju dizalica topline, sunčanih kolektora i peletnih kotlova. Fotonaponske elektrane se sufinanciraju s 50%, a građani s električnim vozilima mogu dobiti sredstva za kućne punionice.

Obiteljske kuće koje se energetski obnavljaju moraju biti energetski certificirane, a razredi ovise o vrsti obnove i lokaciji kuće. Podnošenje prijava počinje od objave javnog poziva do kraja veljače 2024., elektronički putem NIAS sustava. Fond će pružiti informativne radionice i materijale kako bi građanima približio uvjete poziva. Cilj programa je poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, s ciljem smanjenja emisija, energetskih troškova te poboljšanja udobnosti življenja.

Više pročitajte na https://www.fzoeu.hr/hr/objavljeni-uvjeti-za-sufinanciranje-energetske-obnove-obiteljskih-kuca-u-2024-godini-9647/9647.

Pošaljite upit!

Ne propustite priliku! Kontaktirajte nas odmah za ponude klima uređaja po povoljnim cijenama!

X