Instalacija fotonaponskog sustava/elektrane

Solarne elektrane predstavljaju sustave koji transformiraju energiju Sunca u električnu energiju putem solarnih panela. Ti uređaji sadrže fotonaponske ćelije koje apsorbiraju sunčeve zrake i generiraju električni napon. Ovisno o potrebama i mogućnostima korisnika, solarne elektrane mogu varirati u veličini i snazi. Ovaj tekst pruža sveobuhvatan pregled solarnih elektrana, obuhvaćajući njihove prednosti, vrste, načine financiranja i instalacije.

Zašto odabrati solarnu elektranu?

Investiranje u solarnu elektranu donosi niz ekonomskih i ekoloških prednosti, uključujući:

 1. Uštedu na računu za električnu energiju: Proizvodnja vlastite električne energije smanjuje ovisnost o mreži, čime se ostvaruju značajne uštede, ponekad i do 90% na troškovima električne energije.

 2. Otkup viška električne energije: Višak proizvedene električne energije može se prodati opskrbljivačima, pridonoseći dodatnom prihodu i povećavajući povrat na investiciju.

 3. Zaštita okoliša: Solarna energija je čist i obnovljiv izvor koji ne emitira štetne plinove, potičući očuvanje okoliša i smanjenje globalnog zatopljenja.

 4. Povećanje vrijednosti nekretnine: Dodatak solarnih panela povećava atraktivnost nekretnine za potencijalne kupce, dok ispunjavanje energetskih standarda može rezultirati boljim energetskim certifikatom.

 5. Neovisnost o nestancima struje: Solarna elektrana osigurava neprekidan izvor energije tijekom nestanka struje, posebice uz baterije za pohranu viška električne energije.

Koje su vrste solarnih elektrana?

Postoje različite vrste solarnih elektrana, uključujući:

 1. Solarna elektrana za samoopskrbu: Povezana s mrežom, ova vrsta omogućava proizvodnju vlastite električne energije, a višak se može prodati ili iskoristiti bez naknade.

 2. Solarna elektrana za prodaju električne energije: Ova vrsta proizvodi električnu energiju isključivo za prodaju, povezana je s mrežom i nudi dugoročni prihod.

 3. Solarna elektrana s baterijom: Dodatak baterije omogućuje skladištenje viška električne energije za kasniju uporabu, povećavajući neovisnost o mreži.

Kako financirati solarnu elektranu?

Financiranje solarnih elektrana može se ostvariti putem:

 1. Financiranje putem kredita: Ako želite nabaviti i postaviti solarnu elektranu, imate mogućnost zatražiti kredit od banke ili drugih financijskih institucija. Uvjeti kreditiranja variraju ovisno o iznosu kredita, vremenskom periodu otplate, kamatnoj stopi i pruženim jamstvima. Postoje namjenski krediti s povoljnijim uvjetima za obnovljive izvore energije, dok su opći krediti namijenjeni za različite svrhe. Preporučuje se usporedba ponuda različitih kreditora prije donošenja odluke te proračun sposobnosti otplate.
 2.  Poticaji: Država, lokalna samouprava ili fondovi Europske unije nude različite poticaje kako bi potaknuli korištenje obnovljivih izvora energije i povećali energetsku učinkovitost. Ovi poticaji mogu uključivati bespovratna sredstva, subvencionirane kamate, porezne olakšice ili druge pogodnosti. Dodjela poticaja često se provodi putem javnih natječaja ili poziva, s određenim kriterijima i uvjetima koje je potrebno zadovoljiti. Prije nego što aplicirate za poticaj, preporučuje se provjera dostupnosti, rokova i potrebne dokumentacije za prijavu.
 3. Leasing: Leasing predstavlja oblik financiranja koji omogućava korištenje solarne elektrane bez potrebe za njezinim vlasništvom i održavanjem. Sklapa se leasing ugovor između korisnika i leasing tvrtke, koja stavljaju solarnu elektranu na raspolaganje na određeno vrijeme uz određenu naknadu. Leasing naknada obično uključuje fiksni dio za instalaciju i amortizaciju, te varijabilni dio koji ovisi o proizvedenoj električnoj energiji. Leasing pruža mogućnost uštede na početnim troškovima i plaćanje samo onoga što koristite. Ova opcija je pogodna za korisnike koji žele isprobati solarnu elektranu bez dugoročne obveze ili koji nemaju dovoljno kreditne sposobnosti

Kako instalirati solarnu elektranu?

Proces instalacije uključuje:

 1. Planiranje: Prije nego što instalirate solarnu elektranu, ključno je izraditi detaljan plan. To uključuje analizu vaše potrošnje električne energije, odabir odgovarajuće vrste i snage solarne elektrane, procjenu troškova i vremena povrata investicije, izradu projekta i pripadajuće dokumentacije, te pribavljanje potrebnih dozvola i suglasnosti.
 2. Nabava: Nakon planiranja, slijedi nabava svih potrebnih komponenti za solarnu elektranu, poput solarnih panela, nosača, kablova, pretvarača, brojila, baterija i drugih dodatnih elemenata. Bitno je obratiti pažnju na kvalitetu proizvoda, uvjete jamstva, te usporediti cijene i ponude različitih dobavljača na tržištu.
 3. Montaža: Nakon što ste nabavili potrebne komponente, slijedi faza montaže solarnih panela. Odabranu lokaciju za postavljanje, bilo da se radi o krovu, fasadi, tlu ili drugoj površini, važno je odabrati u skladu s tehničkim specifikacijama, sigurnosnim pravilima te uz poštivanje estetskih i urbanističkih smjernica. Ova faza montaže mora se obaviti od strane ovlaštenog instalatera s potrebnim licencama i certifikatima.
 4. Puštanje u rad: Nakon završene montaže, slijedi važna faza puštanja solarnih panela u rad. Potrebno je pažljivo provjeriti funkcionalnost i učinkovitost sustava. Ovaj korak uključuje prisustvo predstavnika mrežnog operatora ili opskrbljivača električne energije, koji će izvršiti tehnički pregled i izvršiti mjerenja solarne elektrane. Nakon uspješnog puštanja u rad, potrebno je potpisati ugovor o otkupu viška električne energije ili ugovor o samoopskrbi, ovisno o vrsti solarnog sustava koji koristite.

Kako održavati solarnu elektranu?

Održavanje uključuje redovite kontrole, čišćenje panela, praćenje rada sustava te poštivanje jamstvenih uvjeta.

Ukoliko razmišljate o ugradnji solarne elektrane, nudimo besplatnu procjenu i ponudu, pružajući kvalitetna i povoljna rješenja. Javite nam se kako bismo vam pomogli u realizaciji projekta.

Fotonaponski ili solarni paneli predstavljaju izvrsnu opciju za proizvodnju besplatne električne energije u vašem domu, omogućujući vam iskorištavanje jednog od najmoćnijih i besplatnih resursa prirode – sunčeve energije.

Fotonaponski paneli

Fotonaponski ili solarni paneli predstavljaju izvrsnu opciju za proizvodnju besplatne električne energije u vašem domu, omogućujući vam iskorištavanje jednog od najmoćnijih i besplatnih resursa prirode – sunčeve energije. Ovi sustavi koriste fotonaponsku tehnologiju, koja se oslanja na poluvodiče za pretvaranje energije sunčeve svjetlosti u električnu energiju. Ovisno o vašim potrebama, možete odabrati između monokristalnih, polikristalnih i tankoslojnih solarnih panela, koji se razlikuju po svojim karakteristikama.

Monokristalni solarni paneli su najučinkovitiji na tržištu, izrađeni od jednog komada monokristalnog silicija. Imaju elegantan crni izgled, visoku učinkovitost (15-20%), ali su skuplji od drugih vrsta. Polikristalni paneli, sastavljeni od više komada silicija, su jeftiniji, ali imaju manju učinkovitost (13-16%). Tankoslojni solarni paneli su najjeftiniji, ali i najmanje učinkoviti (manje od 10%), te su pogodni za situacije gdje je cijena ključna.

Fotonaponski sustavi pretvaraju sunčevu svjetlost izravno u električnu energiju. Solarni paneli, spojeni u niz, čine sustav koji može biti povezan s mrežom ili biti samostalan. Sustavi povezani s mrežom omogućuju vam prodaju viška proizvedene energije, dok samostalni sustavi pohranjuju energiju u baterije za vlastitu upotrebu.

Solarni paneli su učinkoviti u Hrvatskoj, posebno u priobalju gdje je više sunčanih dana. Njihova učinkovitost nije ograničena samo na sunčane dane, jer mogu proizvoditi energiju i za oblačnih dana te tijekom zimske sezone. Važno je odabrati solarne panele uzimajući u obzir različite čimbenike poput vrste, snage, učinkovitosti, tolerancije snage, temperaturnog koeficijenta, veličine, težine i drugih tehničkih karakteristika.

Ako razmišljate o instalaciji solarnih panela, preporučuje se konzultirati se s stručnjacima kako biste odabrali najbolje panele za vaše potrebe. Osim smanjenja računa za energiju, solarni paneli mogu povećati tržišnu vrijednost vaše imovine, smanjiti ugljični otisak i čak vam omogućiti zarađivanje od prodaje viška električne energije.

Solarni pretvarač, također poznat kao solarni inverter, ključan je uređaj u sustavu solarnih panela jer transformira istosmjerni napon (DC) koji generiraju fotonaponski paneli u izmjenični napon (AC), potreban za pokretanje električnih uređaja i distribuciju energije u elektro mrežu.

Kako radi solarni pretvarač

Solarni pretvarač ključan je za pretvaranje istosmjerne struje, koju proizvode solarni paneli iz sunčeve svjetlosti, u izmjeničnu struju za svakodnevnu upotrebu. Kada sunčeva svjetlost pogodi fotonaponske ćelije, stvara se istosmjerna struja. Budući da većina uređaja i mreža koristi izmjeničnu struju, solarni pretvarač mijenja tu istosmjernu struju u izmjeničnu struju s odgovarajućim parametrima.

Zašto se zove inverter?

Naziv “inverter” potječe iz povijesti kada su kućanski uređaji koristili istosmjernu struju. Kako su se vremenom prelazili na izmjeničnu struju, bilo je potrebno pretvoriti istosmjernu struju u izmjeničnu, što je omogućeno inverterima. Ova tehnologija danas se koristi u proizvodnji solarne energije.

Vrste solarnih pretvarača

 1. Centralni Inverter (String Inverter):

  • Veliki uređaj koji prihvaća istosmjerni ulaz od više solarnih panela i pretvara ga u izmjeničnu struju.
  • Svi ili nekoliko solarnih panela spojeni su na jedan centralni inverter.
  • Najbolje funkcionira kada su svi paneli izloženi sličnim uvjetima.
 2. Mikroinverteri:

  • Nalaze se na svakoj solarnoj ploči i pretvaraju istosmjerni napon svake ploče u izmjenični neposredno prije slanja u električnu mrežu.
  • Svaka ploča radi samostalno, omogućujući veću proizvodnju energije, pogotovo ako su neki paneli u sjeni.
  • Povećavaju proizvodnju od 5-15% u usporedbi s centralnim inverterima.
 3. Pretvarač s Optimizatorima:

  • Kombinacija komponenti gdje solarni paneli imaju optimizatore.
  • Optimizatori prikupljaju istosmjernu energiju svake ploče i šalju je centralnom pretvaraču.
  • Rješava probleme senčenja i povećava proizvodnju energije korištenjem tehnologije praćenja točke maksimalne snage (MPPT).

Koju vrstu pretvarača trebate?

 • Centralni inverteri su prikladni za situacije gdje su svi paneli izloženi sličnim uvjetima.
 • Mikroinverteri se preporučuju za kuće s nepravilnostima poput sjena ili snijega.
 • Pretvarači s optimizatorima nude srednje rješenje za povećanje proizvodnje energije.

Ako razmišljate o instalaciji solarnih panela, savjetuje se konzultacija s profesionalcima kako biste odabrali odgovarajuću vrstu pretvarača za vaše potrebe. Klima koncept stoji vam na raspolaganju da vam pomogne u donošenju ključnih odluka o vašem solarnom sustavu.

Pošaljite nam upit!

Ne propustite priliku! Kontaktirajte nas odmah za ponude klima uređaja po povoljnim cijenama!

X